Про це повинен знати кожен – як відмовитися від частки нерухомості

Здається, що власна нерухомість — це завжди вигідно, проте в житті бувають різні обставини, та деколи просто необхідно відмовитися від частки у квартирі. Цей процес складний та юридично регламентований, і потребує обов'язкового дотримання законодавства.

Експерти порталу Flombu розповіли, як правильно відмовитися від частки нерухомості.

Для початку потрібно розуміти, що поняття "відмова від права власності на квартиру" в юридичному вимірі не існує. Просто прийти до нотаріуса і заявити про свою відмову від співвласництва в нерухомості не є достатнім. Власність не може нікому не належати. Коли ви відмовляєтеся від нерухомого майна, інша особа повинна набути право на нього.

Отже, для офіційної відмови від своїх прав на частку в нерухомості необхідно провести юридичний процес, який найчастіше включає переоформлення частки квартири.

Як відчужити частину нерухомості

  • Продати свою частку у квартирі або будинку.

Перший потенційний покупець — це інший співвласник. Продаж частини квартири іншим особам може бути складнішим завданням. У разі відмови від частини будинку процес може бути менш ускладненим.

  • Подарувати частину квартири.

В цьому випадку вам не потрібно шукати покупця. Договір дарування частини квартири або будинку укладається без фінансових обов'язків. Знайти особу, якій ви хочете передати майно, може бути легше, ніж знайти покупця.

  • Обміняти частку у квартирі.

Можна обміняти свою частку на інший об'єкт нерухомості рівної вартості або з доплатою з одного боку.

  • Скласти заповіт на частину квартири.

Складання заповіту — це довготермінова перспектива, і майно передається спадкоємцям лише після смерті власника.

  • Укласти договір довічного утримання.

Цей договір передбачає, що частина квартири або будинку не може бути відчужена до смерті власника, лише після цього майно перейде до іншої особи.

Якщо ви вирішите розпорядитися нерухомістю, це повинно бути зроблено шляхом правового процесу. Кожен зі способів відчуження частки в нерухомості має свої власні особливості та вимоги, і перед прийняттям рішення про відмову від права власності важливо консультуватися з юридичними експертами та ретельно дослідити всі можливі аспекти та наслідки цього кроку.

Як узаконити будівництво власного житлового будинку

Українці, які хочуть звести житловий будинок до 500 м кв. із двома поверхами (без підвалу, цоколю та мансарди), повинні дотримуватися семи основних кроків.

Для початку будівництва необхідно мати земельну ділянку з кадастровим номером, зареєстровану в Державному реєстрі речових прав, а також державний акт на право власності на землю. Також важливо, щоб цільове призначення ділянки відповідало будівельним планам. Більш детально про це читайте в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші разом з експерткою з нерухомості підготував матеріал про те, коли ціни на оренду квартир підуть на спад. Також ми повідомляли, де найвигідніше винаймати квартиру в Києві.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *