Реальні витрати: скільки коштує побудувати будинок в Україні з нуля

Ринок нерухомості продовжує оновлюватися, адже є чималий попит на нове житло. Дехто полюбляє квартири, однак є і ті люди, які надають перевагу будинку та навіть хочуть його побудувати самостійно з нуля. Однак не всі знають, у скільки він може обійтися, на чому не можна економити та як підготуватися до початку будівництва.

Про всі деталі процесу розповідає сайт Pro Гроші.

Зміст 1.Від чого залежить ціна будинку
2.Переваги та недоліки різних типів будинків
3.На чому не можна економити
4.Які документи необхідні для початку будівництва

Від чого залежить ціна будинку

Якщо ви хочете побудувати дім з нуля, то варто розуміти, що його вартість може залежати від купи факторів. На це впливають тип будинку, транспортні витрати, ціни матеріалів тощо. Саме тому навіть приблизну суму ви зможете дізнатися лише після певного аналізу ринку та правильних підрахунків.

Наприклад, на сайті akvilonpro зазначений розрахунок вартості будівництва "коробки" одноповерхового будинку за проєктом "Клен 5" 74 м2. Габарити будинку 8.60 м х 10.60 м.

Склад "коробки":

  • монолітний фундамент;
  • бетонна основа під підлогу;
  • стіни – газоблок;
  • перегородки газоблок 100 мм;
  • монолітний залізобетонний пояс;
  • дерев’яне перекриття з утеплення 200 мм;
  • покрівля металочерепиця.

Загальна вартість робіт та матеріалів – 1 млн 150 тис. грн.

Інший каркасний будинок “Буча”, де площа приміщень 113 м2, дещо відрізняється в ціні.

Перелік робіт які увійшли до розрахунку:

  • фундаменти стрічкові з монолітного бетону;
  • стіни – дерев’яний каркас з мінватою 300 мм;
  • дерев’яні перекриття першого та другого поверхів з мінватою;
  • встановлення кроків та монтаж металочерепиці.

І віддасте ви за це все 1,025 млн грн.

“Коробка” в усіх клієнтів однакова. Вона без вікон, без дверей, без сантехніки тощо. Потім рахуємо ще сантехніку, електрику, оздоблення, утеплення, вікна, двері. Вартість коробки й готового будинку може відрізнятися у 2-3 рази. Тобто, якщо у вас 25 тисяч доларів коштує коробка, то у 2-3 рази більше буде коштувати вже готовий будинок, – розповідає архітектор Олексій Бірюкович.

Також за словами експерта, треба все розрахувати так, щоб побудувати будинок за один рік. Якщо будувати довше, то є дуже висока ймовірність того, що фінансові, сімейні або зовнішні обставини зміняться. У такому випадку будинок перетвориться на довгобуд та може стати нікому не потрібним.

Переваги та недоліки різних типів будинків

Цегляний будинок з перекриттям із залізобетонних панелей

Переваги. Він має дуже міцні конструкції. Немає альтернативи при будівництві великого будинку, з великими прольотами й висотою більше ніж три поверхи.

Недоліки. Висока вартість матеріалів, транспортних витрат та будівельних робіт. Крім того, стіни з цегли вимагають додаткового утеплення.

Термодім з пінопластових блоків, заповнених армованим залізобетоном

Переваги. Висока міцність будівлі. Також на початковому етапі можна використати некваліфіковану робочу силу.

Недоліки. Вартість коробки такого будинку така ж, як і в будинку з піноблоків. Також є поширена думка, що стіна з термоблоків тепла, однак це не так.

Будинок з газобетону або пінобетонних блоків

Переваги. Міцність майже така ж, як у цегляних, а матеріали у два рази легші й тепліші за цеглу.

Недоліки. Висока вартість матеріалів і будівельних робіт. Ще будівництво можна вести тільки при плюсовій температурі.

Дерев'яний будинок або будинок з бруса

Переваги. Виключно естетичні.

Недоліки. У дерев'яного будинку є необхідність додаткового утеплення, адже зроблені з колод стіни мають товщину 16-22 см, а цього для нашого клімату недостатньо.

Будинки з SIP панелей

Переваги:

  • Панелі, з яких збирається будинок, виготовляються на заводі. Тому збірка будинку з готових панелей відбувається дуже швидко.
  • Панелі заводського виробництва володіють ідеально рівною поверхнею, що здешевлює обробні роботи.
  • Даний будинок дозволяє зменшити витрати на опалювання.
  • Екологічність, адже в процесі будівництва використовуються матеріали, безпечні для здоров'я людини.
  • Конструкції будинку дуже легкі. Тому для будівництва не потрібне залучення спеціальної техніки, а також це дозволяє знизити вартість фундаменту.
  • Висока міцність.

Недоліки:

  • Невелика кількість заводів з виготовлення якісних SIP панелей.
  • Вимагає додаткових заходів щодо звукоізоляції.
  • Оскільки будинок будується дуже швидко, то потрібно на самому початку мати повну суму грошей на повне будівництво.

На чому не можна економити

Приступаючи до будівництва, деякі замовники насамперед запрошують бригаду хлопців, які швидко і за певну ціну заливають фундамент. Вони переконують, що дана конструкція може витримати й багатоповерховий будинок. Але через 4-5 років на стінах нового будинку можуть з'явитися тріщини, перекосять вікна і двері тощо. Саме тому ні в якому разі не можна заощаджувати на фундаменті, – говорить експерт.

Земля на різних ділянках різна, і не уся може служити надійною основою для майбутньої будівлі. Найбільше проблем у вас буде з ґрунтом, який просідає. Осідання фундаментів у такому випадку можна спостерігати по тріщинах в стінах і на кутах будівель.

Також часто зустрічаються пучинисті ґрунти. При замерзанні така земля збільшується в об'ємі й може виштовхнути не досить заглиблені фундаменти.

Також є певні ґрунти, на яких будувати просто не можна:

  • рослинний ґрунт;
  • пливуни;
  • насипні ґрунти;
  • торфовища.

Які документи необхідні для початку будівництва

В Україні не можна почати будувати щось лише тому, що вам захотілось. Наприклад, для вашого будинку необхідно мати будівельний паспорт, який складається з текстових і графічних матеріалів.

Його може надати спеціально уповноважений орган містобудування й архітектури на безвідплатній основі впродовж десяти робочих днів з дня вступу відповідної заяви й пакету документів. Їх перелік визначає центральний орган виконавчої влади з питань будівництва, містобудування й архітектури.

Також перед сами початком будівництва ви повинні надати до архітектурно-будівельної інспекції декларацію про початок виконання будівельних робіт.

Раніше ми розповідали, що зараз шукають українці на ринку нерухомості. Також ми писали, як інвесторам заробити більше на ринку нерухомості.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *