Ринок нерухомості грає за новим правилам: що відбулося з цінами у жовтні

В жовтні 2023 року спостерігалися певні трансформації на ринку нерухомості України, зокрема в аспекті її вартості. Це відбувалося під впливом різних факторів.

Сайт Pro Гроші розповідає, що відбулося з ринком нерухомості у жовтня за допомогою даних українського маркетплейса DIM.RIA.

Що відбулося з цінами на первинний ринок

Дослідження показали, що у жовтні найвища середня вартість квадратного метра була в Києві й вона складала 57 460 гривень (враховуючи всі типи квартир за кількістю кімнат). А ось, якщо порівнювати ціни протягом року, то найбільший ріст був в Івано-Франківській області – 48%. Також помітне підвищення вартості відбулося в Житомирській області (на 24%), а також в Сумській та Черкаській областях (на 22%).

Ціни одного "квадрата" в новобудовах України

Ціни одного “квадрата” в новобудовах УкраїниФото: DIM.RIA

Дослідження середньої вартості за квадратний метр у таунхаусах показує, що найвищі ціни спостерігаються в Закарпатській області (53 603 гривень), де вони зросли на 48% порівняно з жовтнем 2022 року. Однак протягом останнього року ціни за квадратний метр в нових будинках зменшилися в Києві та Одеській області на 8% та 9% відповідно.

Вартість одного квадратного метра в таунхаусах

Вартість одного квадратного метра в таунхаусахФото: DIM.RIA

Як змінилися ціни на вторинному ринку

За результатами дослідження, вартість житла на вторинному ринку зросла по всій Україні. Найбільший ріст цін було зафіксовано на однокімнатні квартири в Чернігівській області (+42%). Середньою вартістю однокімнатної квартири в Києві визначено 87 374 долари, у Львівській області – 65 700 доларів, а в Закарпатській області – 51 627 доларів.

Середня вартість "квадрату" на вторинному ринку

Середня вартість “квадрату” на вторинному ринкуФото: DIM.RIA

Які відбулися зміни на ринку оренди нерухомості

У жовтні поточного року вартість однокімнатної квартири в столиці складали 17 161 гривні, а в області – 9 210 гривень. Ціни на квартири в Києві впали на 19% порівняно з вереснем 2023 року. Також за місяць спостерігалося зниження цін на однокімнатні квартири в Чернігівській та Чернівецькій областях, на 28% та 18% відповідно.

Середня ціна однокімнатних квартир по Україні

Середня ціна однокімнатних квартир по УкраїніФото: DIM.RIA

Аналітичні дані свідчать, що від жовтня 2022 року ціна на оренду однокімнатної квартири в Волинській області зросла найбільше (+85%). Там власники нерухомості в середньому просять 11 500 гривень на місяць.

Які тенденція спостерігається на ринку нерухомості

Оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак в ексклюзивному коментарі сайту Pro Гроші розповіла, що наразі говорити про виражені тренди. Це пов'язано з тим, що наразі ринок переживає складний період боротьби за стабільність.

З одного боку, війна вплинула на ринок через нестачу кадрів, виїзд громадян за кордон та спад реальних доходів. Деякі компанії відмовляються від будівництва. Але з іншого боку, є великий попит на нерухомість та зусилля багатьох проєктів і компаній, які борються на ринку.

Ситуація надалі залишається непередбачуваною, і ринок може змінити свій напрям у будь-який момент. Однак є сподівання на стабілізацію.

Раніше експертка з нерухомості розповіла, що краще обрати: орендувати квартиру або ж взяти іпотеку. Також ми писали, де в Київській області знаходяться найдорожчі будинки.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *