Скільки коштує переоформити квартиру в Україні – все, що потрібно знати у 2023 році

Під час купівлі або продажу квартири варто врахувати велику кількість факторів. Зокрема, на вартість нерухомості може вплинути переоформлення права власності, а також податок та державне мито.

Про те, як правильно переоформити квартиру, розповіла редакція сайту Pro Гроші.

Переоформлення квартири відбувається на підставі договору купівлі-продажу, внаслідок дарування або отримання в спадок. Законодавчо не врегульовано питання, хто повинен сплачувати за переоформлення нерухомості. Це може зробити як продавець, так і покупець в результаті особистих домовленостей між ними.

На вартість переоформлення можуть вплинути такі фактори:

  • вартість роботи приватного або державного нотаріуса;
  • робота оцінювачів нерухомості;
  • розмір державного мита;
  • податок.

Загальна сума може змінюватись у кожному конкретному випадку, тому що вартість роботи приватного нотаріуса вища, ніж державного, а робота оцінювачів не завжди потрібна. В середньому переоформлення в Києві коштує 150 доларів. Однак на ціну може вплинути також установа, де відбувається переоформлення (нотаріус, ЦНАП або агенство нерухомості), а ще вартість може бути більшою для нових комплексів, багатоповерхівок у дорогих районах тощо.

Оскільки за переоформлення потрібно сплатити мито, відповідно, безплатним воно не буває. А податок продавець не платить, якщо майно було у нього в власності більше ніж три роки, та він не отримував дохід з цієї нерухомості.

Оцінка майна

Важливим фактором, що суттєво впливає на вартість переоформлення, є оцінка майна. Державне мито становить 1% від вартості нерухомості. Послуги оцінки на ринку, в середньому, обійдуться від 1 000 грн. Послуги приватного нотаріуса (підготовка документів та внесення даних у відповідні реєстри) обійдеться замовнику приблизно у 150 доларів.

Отже, без урахування податку на продаж та державного мита, переоформлення в приватного нотаріуса з оцінкою мінімально обійдеться в 6 500 грн. Звісно, можна зекономити й звернутися до державного нотаріуса, але тоді чекати доведеться довше. Якщо переоформлення відбувається між рідними людьми, 1% від вартості квартири сплачувати непотрібно. В більшості випадків витрати на послуги переоформлення діляться порівну або ж їх покриває покупець.

Раніше ми писали, чому квартири в Україні коштують по-різному, а також, на які компенсації за зруйноване житло можуть розраховувати українці.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *