Лондонська венчурна фірма Atomico залучила $1,24 млрд для підтримки стартапів у Європі

Генеральний директор Atomico Ніклас Зеннстрем зазначив, що американські стартапи на 40% схильні залучати капітал через п’ять років після формування, ніж європейські аналоги.

Як і стартапи, венчурні компанії зазнають труднощів із залученням коштів. Оцінки падіння, високі відсоткові ставки і відсутність первинних публічних розміщень і придбань у сфері технологій утримують великих управляючих активами від угод у секторі.

Atomico, яка створена у 2006 році для роботи з європейськими технологіями, спочатку планувала залучити $1,35 млрд для фінансування згідно з нормативними документами. Зрештою вона залучила $754 млн для угод зростання та $485 млн для фінансування на ранній стадії.

“Це було найскладніше середовище для збору коштів за дуже, дуже довгий час”, – сказав Зеннстрем.

Atomico була одним із перших інвесторів Klarna та Stripe — двох фінтех-компаній, які готуються до потенційного розміщення на біржі.

На відміну від конкуруючих венчурних фондів, Atomico не підтримувала високо оцінені стартапи, які намагаються конкурувати з OpenAI у створенні генеративних моделей ШІ. Натомість, сказав Зеннстрем, його фірма зосередилася на стартапах, які застосовують ШІ для «конкретних рішень». До них відносяться німецький DeepL, постачальник послуг перекладу, який зараз оцінюється в $2 млрд, і датський Corti, який виробляє програмне забезпечення для автоматизації лікарень.

Джерело: Bloomberg

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *