Будiвельнiй сферi важко привертати страхування воєнних ризикiв

Будiвельнiй сферi важко привертати страхування воєнних ризикiв

Страхування воєнних ризикiв у будiвельнiй сферi гальмує непрозорiсть фiнансових моделей, повiдомила спiвзасновниця iнституту медiацiї партнерства Вiкторiя Берещак.

Вона зазначила, що страхування воєнних ризикiв у будiвельнiй сферi набагато складнiше, нiж в агробiзнесi або великiй промисловостi та в енергетицi. Насамперед через пошук тих фiнансових iнститутiв, якi готовi надати гарантiї та застрахувати майно девелоперiв.
“У житловiй нерухомостi цей iнструмент практично не використовують, зокрема через непростi вiдносини ринку i потенцiйних страхувальникiв: вони в мирний час не могли спiвпрацювати через юридичнi питання i непрозорiсть певних процесiв, особливо формування фiнансового капiталу компанiй, а у вiйну i поготiв”, – наголосила Берещак.
Водночас експертка зазначила, що потенцiйно страхування житлових проєктiв, що будуються, не сильно вплине на собiвартiсть, повiдомляє “Iнтерфакс-Україна”.
“За оцiнками, це приблизно 2-4% залежно вiд регiону (захищенiсть мiста ППО, щiльнiсть i кiлькiсть атак, потенцiйнi та супутнi ризики з вiйною) i обсягiв проєкту”, – пояснила Берещак.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, для сегмента комерцiйної нерухомостi страхування є важливим i потрiбним iнструментом насамперед для логiстичних центрiв.
Найчастiше розглядають пiд час страхування такi воєннi ризики:
–  вибух або пряме влучення боєприпасiв в об’єкт, що мiстить вибуховi речовини;
–  падiння на застраховане майно повiтряних суден вiйськових типiв та/або дистанцiйно пiлотованих об’єктiв або їх частин;
–  воєннi дiї на територiї, де розташований об’єкт/вiдбувається будiвництво.
“Потенцiйно (для комерцiйних проєктiв) йдеться насамперед про спiвпрацю з мiжнародними фiнансовими органiзацiями, Свiтовим банком та експортно-кредитними агентствами iнших держав. Нагадаю також, що у нас є закон 3497-IX (законопроєкт №9015), який суттєво розширив повноваження Експертно-кредитного агентства страхувати вiд воєнних ризикiв iнвестицiї українських та iноземних компанiй в Українi”, – повiдомила Берещак.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *