Обсяг укладених договорiв оренди офiсiв вирiс

Обсяг укладених договорiв оренди офiсiв вирiс

Згiдно з останнiм дослiдженням CBRE Ukraine, в умовах економiчної невизначеностi, пов’язаної з вiйною, в першi шiсть мiсяцiв року ринок нерухомостi продемонстрував багатообiцяючу динамiку. Бiзнес адаптувався до викликiв воєнного часу: компанiї, що залишилися в Українi, вжили активних заходiв для адаптацiї, а тi, що переїхали за кордон, здебiльшого завершили перехiдний перiод. Орендна активнiсть продовжила позитивну тенденцiю першого кварталу, i на кiнець першого пiврiччя обсяг укладених договорiв оренди сягнув близько 61 тис. кв. м (+74% з початку року). Приблизно 15% обсягу угод з оренди припадало на продовження та перепiдписання iснуючих договорiв. 

Розподiл орендної активностi за iндустрiями залишився в цiлому таким, як i в попереднi роки, де сектор IТ та телекомунiкацiй лiдирував з часткою близько 48% (+12%). Державний сектор та неурядовi органiзацiї, однак, значно збiльшили свою частку – до 25% (+11%) з початку вiйни, оскiльки багато органiзацiй розширили свою дiяльнiсть в країнi. Водночас, сектор фармацевтики та медицини зменшив свою частку до 5% (-26%), оскiльки основнi гравцi галузi забезпечили свої потреби в офiсних примiщеннях, продовживши iснуючi договори оренди протягом 2022 р.
Загальний обсяг конкурентних офiсних площ залишився майже незмiнним на рiвнi 2,22 млн. кв. м. Девелоперська активнiсть в офiсному сегментi знизилася, а обсяг офiсних площ, що перебувають на стадiї будiвництва, зменшився. Очiкується, що у другому пiврiччi буде введено в експлуатацiю близько 42 тис. кв. м у чотирьох бiзнес-центрах. Так, БЦ Twelve (14 тис. кв. м) та БЦ Heritage (16790 кв. м) складають 73% нової пропозицiї, хоча не виключено, що затримки в їх будiвництвi можливi. Варто зазначити, що у 2022 р. не було зафiксовано жодного нового девелоперського проекту, i малоймовiрно, що вони будуть зафiксованi до кiнця року. Отже, протягом наступних 2-3 рокiв обсяг офiсної нерухомостi може зрости лише за умови перезапуску призупинених, повiдомляє Property Times.
Станом на кiнець першого пiврiччя вакантнiсть на ринку офiсної нерухомостi становила 26,4%, незначно збiльшившись на 0,4% з кiнця 2022 р. Починаючи з першого кварталу, обсяг вакантних площ ефективно збалансовувався обсягом поглинутих площ, що призвело до певної рiвноваги мiж попитом i пропозицiєю, вперше з початку повномасштабного вторгення.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, у той же час, оренднi ставки в офiсних примiщеннях класу А та В у Києвi майже не змiнилися за останнi шiсть мiсяцiв i коливалися в дiапазонi $18-26/кв. м в мiсяць та $8-18/кв. м в мiсяць вiдповiдно. Ефективна орендна ставка на прайм об’єкти не змiнилася i становить $21 за кв.м в мiсяць, оскiльки не було зафiксовано нових великих угод оренди в цьому сегментi.
Анна Сiльвестрова, керiвник вiддiлу офiсної нерухомостi CBRE Ukraine, вiдзначає: “Незважаючи на постiйний ризик обстрiлiв та вiдтiк робочої сили, бiльшiсть українських бiзнесiв продовжують свою дiяльнiсть, постiйно адаптуючись до поточних викликiв. Однак повне вiдновлення попиту на офiснi примiщення залежить насамперед вiд припинення бойових дiй. Вiдповiдно, очiкується, що попит з боку орендарiв залишатиметься в режимi повiльного вiдновлення до кiнця року, з можливим посиленням протягом року”.
Попри вiйну, що триває, багато компанiй, що працюють в Українi, починають переходити до довгострокового планування. Деякi з цих гравцiв роблять вибiр на користь укладання довгострокових договорiв оренди, розрiзняючи воєнний i пiслявоєнний перiоди, з термiном оренди до 7 рокiв. Однак довгостроковi угоди, швидше за все, залишатимуться радше винятком, анiж нормою, i до закiнчення вiйни на ринку домiнуватимуть короткостроковi рiшення.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *