Одна будiвельна галузь вже готова до роботи за європейськими нормами

Одна будiвельна галузь вже готова до роботи за європейськими нормами

Виробники будiвельної продукцiї України активно готуються, а деякi вже готовi до роботи згiдно з Регламентом ЄС 305/2011 щодо якостi будiвельних продуктiв, повiдомила заступниця голови Державної iнспекцiї архiтектури та мiстобудування Наталiя Дюжилова.

“Одним iз головних питань, якi потребують вирiшення (для роботи за європейськими нормами), є вiдсутнiсть повноцiнної iнфраструктури якостi, зокрема мережi випробувальних лабораторiй, укомплектованих необхiдним обладнанням, що унеможливлює здiйснення оцiнки вiдповiдностi будiвельної продукцiї. Наразi в Українi отримали вiдповiдну акредитацiю вiсiм випробувальних лабораторiй, якi можуть надавати послуги iз випробувань за 305-м регламентом для 16 iз 35 категорiй будiвельної продукцiї”, – сказала вона агентству “Iнтерфакс-Україна”.
Заступник голови ДIАГ навела приклад цементної галузi, цiлком готової до впровадження З05 Регламенту навiть з 1 сiчня 2024 р. Ця фундаментальна галузь є лiдером впровадження європейського законодавства, виробники повнiстю готовi до роботи за європейськими нормами. Зокрема, перекладено стандарти, працюють лабораторiї, також уже налагодженi електроннi кабiнети виробника в Єдинiй державнiй електроннiй системi у сферi будiвництва (ЄДЕССС), куди виробники завантажують декларацiї вiдповiдностi на цементну продукцiю.
Що стосується iнших галузей будматерiалiв, то бiльшiсть стандартiв уже перекладено, але в нинiшнiй економiчнiй ситуацiї виробникам складно забезпечити придбання нового випробувального обладнання для лабораторiй.
“Деякi галузi теж активно заздалегiдь готувалися до промислового безвiзу. Наприклад, галузь виробникiв кабельної продукцiї мала двi повнiстю укомплектованi для акредитацiї лабораторiї. Але одна з них повнiстю зруйнована ворогом, iнша перебуває на тимчасово окупованiй територiї”, – навела приклад Дюжилова.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, iнвестицiї в обладнання лабораторiй, яке аналiзує якiсть будматерiалiв i вiдповiднiсть стандартам, – це значнi кошти ($0,5-2 млн.). На кожен iз видiв продукцiї має бути щонайменше двi лабораторiї: одна має випробовувати продукцiю, а iнша – проводити контроль за потреби.
“Ми зараз звертаємося до донорiв по допомогу. Реципiєнтом гранту вiдповiдно до законодавства може бути державна установа або приватна, або навчальний заклад, теж як варiант. У багатьох європейських країнах такi лабораторiї створюють на базi навчальних закладiв, унiверситетiв, де є дослiджуванi центри”, – зазначила Дюжилова.
Серед галузей, якi вже активно працюють з цього питання з донорами, вона назвала Асоцiацiю вiконної промисловостi.
“Асоцiацiя вiконної промисловостi успiшно провела переговори з UNIDO, отримала фiнансування обладнання лабораторiй. У Кривому Розi вже отримано акредитацiю на лабораторiю. Другу лабораторiю буде найближчим часом вiдкрито в Рiвному”, – сказала Дюжилова.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *