Розпочався новий етап конкурсу на кращий меморiал у Ягiдному

Розпочався новий етап конкурсу на кращий меморiал у Ягiдному

Комплексна вiдбудова Ягiдного – один з прiоритетних проєктiв Агентства вiдновлення. Поруч iз вiдбудовою зруйнованих будинкiв та вулиць агентство працює над ще одним важливим завданням – збереженням пам’ятi про страшнi подiї. У школi, де протягом мiсяця окупанти в нелюдських умовах утримували 370 людей, буде меморiал. Зараз триває конкурс, який оголосили 18 жовтня. Заявки на участь у ньому подали 11 претендентiв. Реєстрацiя вже закрита i розпочинається етап проєктування.

До 27 сiчня 2024 р. учасники мають подати свої проектнi рiшення, якi 7 лютого 2024 р. розгляне журi. 12 лютого 2024 р. оголосять результати. Переможець отримає винагороду у розмiрi 50 тис. грн.
“Школу в Ягiдному росiйськi вiйськовi перетворили на концтабiр. I тримали там в тому числi дiтей, якi до цього сидiли тут за партами. Коли тут було стiльки смертей, недоречно продовжувати в цьому примiщеннi навчання. Натомiсть меморiал допоможе розповiсти правдиву iсторiю подiй. Очiкуємо вiд учасникiв змiстовних рiшень”, – сказала заступниця голови Агентства вiдновлення Валерiя Iванова.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, найкращий проєкт обере журi, до складу якого входять представники мiсцевої влади, архiтектори, жителi Ягiдного, якi особисто пережили окупацiю.
Оскiльки локацiя досить обмежена у розмiрах, перевага вiддається гнучким, функцiональним архiтектурним рiшенням та екологiчним технологiям, якi мiнiмiзують вплив будiвництва на навколишнє середовище.
Важливо, щоб внутрiшнє оздоблення вiдповiдало мiсцевому контексту та його iсторiї. Має бути двi експозицiї: постiйна та тимчасова, також треба, щоб були збереженi залишки трофейної технiки, мiсць фортифiкацiйних укрiплень окупантiв – це меморiальнi експонати. Слiд закарбувати мiсця страт та поховань мiсцевих жителiв.
Крiм цього, тут необхiдно передбачити простiр для лекцiй та зустрiчей, адмiнiстративний блок, мiсце для органiзацiї соцiального пiдприємництва, простiр психологiчної реабiлiтацiї, кафе.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *