Скасування фiксованого курсу не вплине на ринок житла

Скасування фiксованого курсу не вплине на ринок житла

Скасування фiксованого курсу долара в найближчий перспективi не вплине на вартiсть житла на первинному ринку. Про це розповiв спiвзасновник та керуючий партнер компанiї INSPI Development Володимир Семенцов. За його словами, наразi НБУ ефективно працює над тим, щоб лiбералiзацiя валютного ринку не супроводжувалася рiзкими курсовими змiнами.

“Режим “керованої гнучкостi” зберiгає за НБУ можливiсть здiйснення тактичних заходiв, спрямованих на задоволення попиту на валюту. Вiдтак очiкується, що у найближчий мiсяць допустимий розрив мiжбанкiвського та готiвкового курсiв навряд чи буде бiльшим за 1%, а очiкуваний валютний “коридор” збережеться в межах 38-39,5 грн./дол.”, – прогнозує Семенцов.
За словами експерта, цiноутворення на первинному ринку житла базується на курсi долара, що в контекстi кон’юнктури валютного ринку не вплине на вартiсть квадратного метру. А якщо взяти до уваги досить низький рiвень попиту та об’єктивнi умови вiйни, у другiй половинi жовтня та в листопадi глобальних змiн у вартостi житла на первинному ринку не варто очiкувати, повiдомляє “Iнтерфакс-Україна”.
“Як i протягом 9 мiсяцiв, попит складає максимум третину вiд довоєнного рiвня. А в загальному спiввiдношеннi з наявною пропозицiєю – це лише 15-20%. I у найближчiй перспективi зростання попиту є малоймовiрним”, – зазначив вiн.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, також вiн вказав на те, що наявний попит розподiлений нерiвномiрно, адже понад 70% покупцiв цiкавлять квартири в уже зведених будинках або в житлових комплексах чи окремих чергах ЖК на завершальних стадiях будiвництва (з рiвнем готовностi вiд 70% та очiкуваним введенням в експлуатацiю до кiнця першого пiврiччя 2024 р.).

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *