Зниження ставок сприятиме розвитку iпотеки

Зниження ставок сприятиме розвитку iпотеки

Комерцiйнi банки знизили ставки iпотечного кредитування – вперше з початку широкомасштабного вторгнення. В середньому ставка знизилася вiдразу на 3%.

Як розповiла перша заступниця голови правлiння “Глобус Банку” Олена Дмiтрiєва, вересневе зниження розмiру облiкової ставки НБУ до 20% спонукає комерцiйнi банки до розвитку та покращення умов широкого спектру кредитних i зокрема iпотечних програм, повiдомляє УНIАН.
“Зниження облiкової ставки стало поштовхом до активiзацiї кредитування, в першу чергу iпотеки, яка не може розвиватись в умовах високих вiдсоткових ставок”, – зазначила вона.
На її думку, перш за все очiкується пожвавлення iпотечного кредитування саме на первинному ринку, який з початку повномасштабної агресiї практично завмер.
За даними Дмiтрiєвої, за перше пiврiччя частка кредитiв на первинному ринку в банкiвськiй системi складає усього 1,1% вiд загальної кiлькостi виданих iпотечних кредитiв. Такi результати обумовленi не тiльки високими ставками, але й загальним зниженням попиту на первинному ринку. Тому покращення умов кредитування посприяє збiльшенню попиту на нерухомiсть, що будується.  
Дмiтрiєва зазначила, що найбiльш вигiдна цiна фiксується в об’єктах на стадiї будiвництва – вартiсть таких квартир на 30-35% менша за житло пiсля введення будинку в експлуатацiю. Саме тому механiзм спiльних iпотечних програм банкiв та девелоперiв є вагомим джерелом збiльшення попиту: з одного боку, банк акредитує девелопера (тобто фактично пiдтверджує його спроможнiсть будувати та завершити об’єкт), а з iншого – потенцiйний покупець отримує кредит на оселю за бiльш доступною вартiстю.
“Крiм того, при отриманнi кредиту на первинному ринку покупець фiксує вартiсть нерухомостi в гривнi та убезпечує себе вiд будь-яких валютних коливань”, – пiдкреслила банкiр.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, експертка прогнозує, що пiсля зниження iпотечних ставок кiлькiсть виданих банкiвських кредитiв на житло до кiнця поточного року може зрости на 20%, але бiльш активний розвиток iпотеки може припасти на першу половину 2024 р. На її думку, цьому сприятиме економiчний поступ країни, завдяки якому облiкова ставка буде надалi знижуватись.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *