У школi в Ягiдному створять меморiал

У школi в Ягiдному створять меморiал

27 днiв окупацiї, 368 людей, яких росiйськi вiйськовi ув’язнили у пiдвалi школи, 10 померлих i 7 страчених – цi цифри назавжди у пам’ятi мешканцiв Ягiдного. Їх мають знати i пам’ятати не тiльки в Українi, а й у свiтi.

Школа в Ягiдному, яка майже 70 рокiв була мiсцем знань i науки, стала штабом вiйськ окупанта, а її пiдвал – концтабором для жителiв села.
Дiтей, молодь, людей похилого вiку, всього 368 осiб, майже мiсяць тримали у неволi, використовуючи як живий щит. Наймолодшiй дитинi було пiвтора мiсяця, найстаршiй людинi – 93 роки.
Люди вели календар, щоб орiєнтуватися у часi, а на стiнi вишкрябували прiзвища загиблих односельцiв, якi не витримали нелюдських умов.
Страшнi подiї та незламнiсть людей мають бути увiковiчненнi. Для цього в примiщеннi школи буде створено меморiальний комплекс. I зараз перший крок – провести конкурс та визначити кращий проект. Його оголосило Агентство вiдновлення.
Участь у конкурсi можуть взяти громадяни України, фахiвцi чи групи фахiвцiв, авторськi колективи тощо, якi мають вiдповiдну сертифiкацiю. Один автор може подати один проект.
Спочатку до 21 листопада триватиме реєстрацiя на конкурс, пiсля чого зареєстрованi учасники отримають вихiднi данi та будуть працювати над своїми проектами, потiм до 27 сiчня 2024 р. – прийматимуть проєкти, а переможця оголосять 12 лютого 2024 р.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, найкращий проект обере журi, до складу якого входять представники мiсцевої влади, архiтектори, жителi Ягiдного, якi особисто пережили окупацiю.
Органiзатори наголошують: оскiльки локацiя досить обмежена у розмiрах, перевага вiддається гнучким, функцiональним архiтектурним рiшенням та екологiчним технологiям, якi мiнiмiзують вплив будiвництва на навколишнє середовище.
Внутрiшнє оздоблення повинно вiдповiдати мiсцевому контексту та його iсторiї.
У проектi має бути передбачене створення постiйної та тимчасової експозицiї: позначено мiсця страт та поховань мiсцевих жителiв; збереженi залишки трофейної технiки, капонiрiв, мiсць фортифiкацiйних укрiплень окупанта з переосмисленням – це меморiальнi експонати.
Меморiальний комплекс повинен бути з простором для лекцiй та зустрiчей, адмiнiстративним блоком, мiсцем для органiзацiї соцiального пiдприємництва, простором психологiчної реабiлiтацiї, кафе.
Конкурс є всеукраїнським, вiдкритим та проводиться в один тур.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *