Українців чекають нові штрафи – хто та за що має сплатити

Деяким українцям доведеться сплатити штрафи. Їх отримають власники квартир та будинків, які не сплатили податок за свою нерухомість до 31 серпня. Однак, варто одразу зазначити, що оподаткування стосується не всіх громадян.

Сайт Pro Гроші розповідає усе, що відомо про податок на нерухомість.

Хто має сплачувати податки за нерухомість

Цей податок обов'язковий для власників житла, площа якого перевищує 60 квадратних метрів для квартир та 120 квадратних метрів для приватних будинків. Якщо житло налічує і квартиру, і приватний будинок, оподаткування стосується площі понад 180 квадратних метрів.

Власники житла з меншою площею звільнені від цього податку. Також це стосується українців, які опинилися у складних життєвих обставинах, таких як:

  • зруйноване житло;
  • проживання на території активних воєнних дій чи на тимчасово окупованій території.

Кому загрожує штраф

Для оподаткування українці мали отримати квитанцію до 1 липня 2023 року. В ній вказаний розмір податку та сума, яку потрібно сплатити. Якщо ж власники житла не отримали вчасно квитанцію, вони зобов'язані самостійно звернутися до податкової служби.

Для сплати податку виділялося 60 днів, тобто до 31 серпня. Ті, хто проігнорував цей обов'язок, отримають штраф.

Затримка у сплаті податку до 30 календарних днів загрожує штрафом у розмірі 5% від суми боргу. Понад 30 календарних днів затримки – 10% від суми податку. Зауважимо, що відсутність квитанції не звільняє від обов'язку сплатити податок, і штраф можуть нарахувати протягом трьох років.

Важливо зазначити, що законодавство України передбачає випадок, коли податковий орган не відправив платнику квитанцію в установлені строки, і в такому випадку платник звільняється від відповідальності за несвоєчасну сплату податку.

Для тих, хто придбав житло у 2023 році, ця податкова норма застосовуватиметься вже з наступного року.

Які розміри податку на житло

Розмір податку на додаткову площу становить 1,5% мінімальної зарплати. У 2022 році це було 97,5 грн за кожен "зайвий" квадратний метр. Але у 2023 році мінімальна зарплата зросла до 6 700 гривень, що означає максимальний податок в розмірі 100,5 грн за квадратний метр.

Для розрахунку суми податку на надлишкову площу власники нерухомості можуть використовувати наступну формулу. Наприклад, якщо власник має приватний будинок площею 136 квадратних метрів і перевищує норму на 16 квадратних метрів:

16 квадратних метрів × 100,5 грн (максимальний податок) = 1 608 гривень (сума податку за надлишкову площу).

Раніше ми повідомляли, що в Україні з'явиться ще один податок. Також ми писали, які мінімальні платежі іпотеки "єОселя" в різних містах.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *