Зеленський підписав закон про зміни в роботі ОСББ – що відомо

9 серпня президент Володимир Зеленський підписав закон №7029 щодо створення умов для цифровізації процесів у діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Зокрема мова про використання електронних підписів і дистанційну участь у зборах.

Про це повідомив народний депутат і член фракції "Голос" Ярослав Железняк в Telegram.

Серед важливих нововведень – прискорення процедури скликання зборів співвласників будинків, спрощена процедура ухвалення важливих рішень, зокрема щодо відбудови пошкоджених об’єктів. Законопроєкт ухвалили у першому читанні ще в січні 2023 року, вже у липні відбулося голосування вдруге.

До змін, передбачених документом, входять такі:

  • можливість використання електронних підписів під час голосування;
  • змога дистанційної участі в зборах співвласників багатоквартирного будинку;
  • зменшена більшість голосів, необхідних для прийняття рішень – до 50%+;
  • скасування необхідності нотаріально посвідчувати підписи на документах для вчинення реєстраційних дій;
  • скасування потреби змінювати чинні статути ОСББ.

Також ввели дозвіл на інформування мешканців про збори, ухвалені рішення, протоколи та інші питання управління спільним майном в електронній формі. До цього законодавства передбачало сповіщення тільки особисто чи рекомендованим листом.

Коли власникам квартир прийде компенсація

В Україні розпочався другий етап програми "єВідновлення". Нагадаємо, в її рамках власникам квартир і будинків, пошкоджених чи зруйнованих внаслідок воєнних дій, виплачують компенсацію за ремонт і відновлення. Тепер кошти можна витратити на купівлю житла на первинному чи вторинному ринку.

Що стосується першого етапу, коли кошти відшкодовували тільки на ремонт, станом на серпень вдалося опрацювати всього 6 тисяч заяв з 33 тисяч, тобто 18% від загального обсягу. З огляду на повільні темпи видачі компенсації передбачається, що учасники другого етапу почнуть отримувати житлові сертифікати чи кошти вже восени поточного року.

Також з 18 липня розпочалося бета-тестування подання заяв у мобільному додатку "Дія". Першими право звернутися по допомогу отримали мешканці Київської області, а саме Мощуна та Бородянки. Скористатися можливістю могли повнолітні особи з верифікованим РНОКПП, які попередньо відправили повідомлення про зруйноване майно.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи подорожчає нерухомість восени та що буде з попитом. Також ми повідомляли, що українці уникають новобудов і розповідали, як "єОселя" змінила ситуацію на ринку нерухомості.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *