Заступник Свириденко по цифровізації Циборт про «єДозвіл» та систему «Пульс». Перше інтерв’ю

Міністерство економіки призначило нового профільного заступника міністра з цифрової трансформації. Ним став Олександр Циборт, який до цього мав бізнес у e-commerce. Як у міністерстві планують збирати фідбек про роботу державних органів від бізнесу, які ліцензії та дозволи планують оцифрувати та де штучний інтелект може допомогти у проєктах цифровізації держави? Forbes поспілкувався з Цибортом невдовзі після його призначення на посаду.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Конкурс на посаду заступника міністра економіки з цифровізації тривав понад пів року. Її обійняв Олександр Циборт, 35, який до держслужби розвивав власний бізнес в e-commerce

Зараз в Мінекономіки існує департамент цифровізації, який виконує інформаційно-технічну функцію. «Хочу побудувати в державі інфраструктуру для бізнесу, а не навпаки», – каже Циборт Forbes у першому інтервʼю у ролі топпосадовця Мінекономіки. 

Ключові проєкти для нього – «єДозвіл» та система «Пульс». У межах першої черги «єДозвіл» буде оцифровано девʼять ліцензій та дозволів для бізнесу, розповідає Циборт. 

Які ще напрямки роботи Мінекономіки можуть перейти у цифровий формат? 

Пряма мова Олександра Циборта скорочена та відредагована для зрозумілості.

Перехід з бізнесу до Міністерства економіки

Побачив Артема Бородатюка (засновник Netpeak Group, наприкінці січня 2024-го увійшов до Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану, яку започаткував президент Володимир Зеленський. У Раді Бородатюк керує двома проєктами разом зі співзасновником monobank Олегом Гороховським: дашборд справ проти бізнесу для Офісу генпрокурора та платформа для опрацювання скарг підприємців «Пульс». – Forbes).

Був знайомий з Артемом, але близько не спілкувалися. Декілька днів розмірковував, чи хочу спробувати себе в цьому напрямку, і вирішив подати резюме. Після цього пройшов кілька етапів співбесід – спочатку скринінг, потім співбесіда з радником міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, далі з віцепремʼєркою та міністеркою економіки Юлією Свириденко і зрештою – з віцепремʼєром цифрової трансформації Федоровим.

Мій безпосередній керівник – віцепремʼєрка Свириденко. Посада CDTO була започаткована Федоровим, тому він також був залучений до процесу.

На посаду претендувало понад 1000 кандидатів, а сам процес відбору тривав майже пів року.

Хочу побудувати в державі інфраструктуру для бізнесу, а не навпаки. Мені імпонує ідея «малої держави», де держава – це адміністрація, яка має не заважати бізнесу. На жаль, в Україні це поки що не так. Прагну це змінити.

Який я маю досвід цифровізації? За освітою я юрист, але ще на третьому курсі університету почав займатися розробкою вебсайтів. Потім заснував свою агенцію з розробки сайтів та дизайну. Ми створювали внутрішню CRM-систему для інтернет-магазинів та сервісних центрів.

Один із наших останніх проєктів – автоматизація розміщення товарів в інтернет-магазині з використанням штучного інтелекту (ШІ). Також ми застосовуємо ШІ для створення контенту та графіки.

Тема ШІ та цифровізації є для мене особливо цікавою, і я прагну розвиватися в цьому напрямку.

Ключові «цифрові» задачі нового заступника міністра економіки

Перше, що потрібно зробити, – сформувати команду. Зараз шукаю асистента, трьох project-менеджерів, бізнес-аналітика та юриста.

Усі технічні фахівці, що займатимуться розробкою, дизайном, аудитом та аналітикою, будуть працювати на аутсорсі та фінансуватимуться донорами, такими як USAID. Це дозволить залучати кваліфікованих людей за конкурентоспроможні заробітні плати, адже міністерство не може самостійно забезпечити такі умови.

Моя зарплата не порівнянна з приватним сектором, але достатня для нормального життя.

Серед основних проєктів – «єДозвіл», «Пульс», Платформа інвестицій та цифровізація Ukraine Facility.

Також йдеться про посилення департаменту цифровізації, який зараз більше виконує інформаційно-технічну функцію. Наприклад, співробітники адмініструють систему АСКОД (система електронного документообігу. – Forbes), допомагають налаштовувати сервери. Це важливо, але це не повністю відповідає ідеї цифровізації. Хочу змінити це, щоб запускати справжні цифрові проєкти.

Олександр Циборт, заступник міністра економіки. /Антон Забєльський, для Forbes Ukraine

Олександр Циборт, заступник міністра економіки. Фото Антон Забєльський, для Forbes Ukraine

Чому система «Пульс» не стала популярною серед бізнесу

Система «Пульс» (онлайн-платформа для збору відгуків бізнесу про взаємодію з державою. – Forbes) знаходиться на стадії бета-тестування. Її основна мета – збирати зворотний зв’язок від бізнесу та впроваджувати зміни в галузях, які не задовольняють підприємців.

Також обговорюємо нормативно-правові аспекти того, як це функціонуватиме на практиці. Важливо визначити, скільки відгуків потрібно для ініціювання змін.

Плануємо використовувати QR-коди, через які можна залишити зворотний звʼязок, в установах, де бізнес отримує послуги, наприклад, у ЦНАПах чи центрах податкової. Також плануємо впровадити фото- та відеофіксацію, щоб переконатися, що установи дійсно виконують ці вимоги.

Окрім цього, будемо розсилати e-mail запити для оцінки наданих послуг і збирати ці дані через систему «Пульс». Плануємо провести низку зустрічей з бізнес-асоціаціями для залучення максимальної кількості підприємців і отримання релевантних відгуків про роботу державних органів.

Як зараз працює система «Пульс» /Getty Images

Як зараз працює система «Пульс»

(Натисніть «Читати більше», щоб відкрити повний текст)

Інструмент був запущений наприкінці липня. На етапі бета-тестування у ньому можна оцінити 22 держоргани. Він дозволяє оперативно зібрати пріоритети бізнесу та зрозуміти, що є найболючішим зараз.

Варіанти змін, які наберуть найбільше голосів, будуть передані на розгляд Ради з підтримки підприємництва (орган при президенті, куди входить семеро підприємців, мета яких напрацювати законодавчі зміни, пов’язані з легкістю ведення бізнесу в Україні) для подальшої роботи.

В інформаційному вікні для надання відгуку підприємці можуть лишити відгук про взаємодію з державними органами та повідомити про проблему, якщо вона виникла. Для цього потрібно авторизуватися будь-яким зручним способом – електронним підписом, через банк ID або «Дія.Підпис».

Після цього підприємцю запропонують пройти опитування щодо умов для ведення бізнесу та оцінки роботи державних установ. Далі за бажанням попросити про допомогу у розвʼязанні питань, якщо вони виникли, дати пораду щодо покращення бізнес-процесів або позитивний відгук з власного досвіду.

Ці звернення спрямовуються до Урядового контактного центру, де обробляються як звернення громадянина, або у складних випадках – до Ради бізнес-омбудсмена, якщо питання належать до її компетенцій.

Після заповнення форми підприємець зможе відстежувати статус її розгляду онлайн в особистому кабінеті – від моменту формування заявки до відповіді представника держави. Статуси обробки заявки також приходять на імейл. Якщо питання розглядає Рада бізнес-омбудсмена, то комунікація відбувається напряму з командою бізнес-омбудсмена.

Коли підприємець отримає відповідь, буде можливість оцінити весь процес опрацювання звернення від 1 до 10.

Читати більше Згорнути

Як працює проєкт «єДозвіл» для отримання бізнес-ліцензій онлайн

«єДозвіл» буде реалізовано у два етапи. Перший включає 9 дозволів, які мають найбільший попит або найбільші корупційні ризики. У жовтні зʼявиться послуга щодо продовження граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, установлених Національним банком. Також в жовтні буде реалізована декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.

Решта дозволів, які мають оцифровувати у межах першої черги:

  • ліцензія на провадження туроператорської діяльності;
  • ліцензія на провадження господарської діяльності з ветеринарної практики;
  • ліцензія на провадження господарської діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів;
  • ліцензії на провадження освітньої діяльності за рівнем дошкільної освіти;
  • реєстр розгляду скарг здобувачів ліцензій, ліцензіатів на дії (бездіяльність) органів ліцензування щодо порушення законодавства у сфері ліцензування;
  • ліцензія на провадження господарської діяльності з надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення;
  • декларація про провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном;

Другий етап плануємо реалізувати у 2025-му. Ми також обговорюємо можливість залучення ШІ до процесу видачі дозволів.

Як працюватиме «Платформа інвестицій»?

Це буде платформа для розміщення державних і приватних проєктів, що потребують інвестицій. У нас вже є близько 100 приватних проєктів, акумульованих на базі міністерства.

Інвестори зможуть обирати проєкти за допомогою різних фільтрів та інструментів, а бізнес – додавати свої проєкти на платформу.

Наразі ми працюємо над концепцією, дата запуску ще не визначена.

Інші проєкти у зоні відповідальності заступника з цифровізації Мінекономіки

  • Ukraine Facility – дашборд, який відображатиме прогрес реформ.
  • Аудит Держпраці – проєкт, який показуватиме, що можна автоматизувати в цій галузі.
  • Цифровізація освітніх ваучерів – для перенавчання осіб з інвалідністю, військових, внутрішньо переміщених осіб та громадян віком понад 45 років.
  • Факторинг Prozorro – автоматизований сервіс для кредитування компаній, що беруть участь в торгах.

*Після публікації відбулась зміна у вступі та заголовку. У попередній версії було помилково зазначено, що посада заступника з цифровізації є новою.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *