Чверть мостів в Україні перебувають у критичному стані – висновки Комісії з перевірки мостів

Який реальний стан
українських мостів

Комісія з перевірки стану мостових споруд проаналізувала основну інформацію щодо реального стану більшості українських мостів. З них 24% перебувають у критичному стані – є непрацездатними або обмежено працездатними.

У рамках роботи Комісії також було фіналізовано пропозиції для вирішення проблем із розвитком та утриманням мостів і запобігання погіршення їхнього стану. Відповідний звіт було презентовано під час підсумкового засідання Комісії під головуванням Віце-прем’єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубакова. 

“Головне питання на яке мала дати відповідь Комісія – який реальний стан українських мостів та які рішення необхідні, щоб попередити всі можливі ризики. На жаль, понад третина балансоутримувачів не володіє реальною інформацією щодо стану своїх мостів, а чверть усіх споруд в країні перебувають в критичному стані.

Уряд виділить ще майже 5 млрд грн на відновлення критично важливої інфраструктури України в регіонах

На основі результатів роботи Комісії вже сформовані конкретні пропозиції, зокрема, законодавчо закріпити пріоритетне спрямування коштів на реконструкцію або капітальний ремонт аварійних мостів серед інших обʼєктів дорожнього будівництва”, – підкреслив Олександр Кубраков.

Також для розв’язання проблемних питань з розвитку та утримання мостів Комісія запропонувала наступні пропозиції:

  • Доручити всім балансоутримувачам провести огляд мостів стосовно яких відсутня інформація щодо технічного стану та які перебувають у непрацездатному та обмежено працездатному стані. Після огляду балансоутримувачі повинні будуть розробити комплекс протиаварійних заходів, реалізувати їх та прозвітувати за їх результатом
  • Передати функції замовника та/або балансоутримувача мостів від окремих територіальних громад до Агентства відновлення, якщо мости перебувають на дорогах державного значення. Наразі до Агентства вже надійшли відповідні пропозиції від балансоутримувачів щодо 28 мостів
  • Використовувати Аналітичну експертну систему управління мостами (АЕСУМ) для складання планів щодо будівництва та утримання мостів. Система буде спрямована на збір та постійне оновлення інформації про реальний стан мостів.

До 80% проєктів відновлення реалізуються за кошти партнерів – Кубраков

Результати роботи Комісії, зокрема інформація щодо стану мостів та пропозиції щодо розв’язання проблем, будуть передані на розгляд Ради національної безпеки і оборони та Кабінету Міністрів України. 


Цікаво про будівництво:
 автоматизація виробництва плит перекриття із переднапруженого залізобетону


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *