Держмолодьжитло намагатиметься забезпечити вiйськових житлом

Держмолодьжитло намагатиметься забезпечити вiйськових житлом

“Кожен, хто боронить зараз Україну, повинен знати, що держава стане йому надiйним плечем, зокрема й у забезпеченнi житлом захисникiв та їхнiх родин”, – наголосив голова правлiння Держмолодьжитла Микола Марчук, виступаючи 24 листопада пiд час органiзованого низкою громадських органiзацiй обговорення потреб ветеранiв та членiв їхнiх сiмей, що вiдбулося в Києвi.

Держмолодьжитло, нагадав керiвник фонду, є виконавцем державних житлових програм, цiльовою групою яких є, зокрема, вiйськовослужбовцi. Микола Марчук схарактеризував чинний стан справ у цiй сферi.
Наприкiнцi 2019 р. уряд України затвердив програму забезпечення житлом ВПО i учасникiв АТО/ООС. Механiзм її реалiзацiї врегульований постановою КМУ вiд 27 листопада 2019 р. №980. Учасники АТО/ООС (назва програми не змiнювалася з 2019 р., право на участь у нiй мають вiйськовослужбовцi – резервiсти, вiйськовозобов’язанi, добровольцi тощо) можуть отримати iпотечний кредит пiд 3% рiчних на термiн до 20 рокiв при власному внеску 6% вартостi житла.
Завдяки вигiдним умовам програма стала дуже затребуваною: її реалiзацiя почалася у груднi 2019 р., i лише за першi три днi приймання заяв їх налiчувалося понад 10 тис. Та попри гостроту питання кошти на програму були передбаченi у державному бюджетi лише у 2019 р. – за рахунок видiлених 200 млн. грн. Держмолодьжитло видало 198 кредитiв, з них 100 – сiм’ям учасникiв АТО/ООС. Вiдтодi фiнансування програми iз держбюджету вiдсутнє. Програма дiє лише завдяки револьверному механiзму: кошти вiд повернення ранiше виданих кредитiв спрямовуються на новi кредити. Але це мiзернi суми спiввiдносно з потребою.
Затребуваною могла б бути i пiдтримка держави для забезпечення громадян доступним житлом за рахунок коштiв державного бюджету (постанова КМУ вiд 10 жовтня 2018 р. №819). Умови цiєї програми передбачають сплату державою 50% вартостi придбання житла, зокрема, i для вiйськовослужбовцiв.
За час реалiзацiї цiєї програми Держмолодьжитло забезпечило житлом 204 родини учасникiв АТО/ООС. На жаль, з 2020 р. фiнансування i цiєї програми з бюджету держави не передбачається.
Також Держмолодьжитло є виконавцем Держпрограми забезпечення житлом молодi на 2013-2026 рр. Проте єдиними коштами на виконання програми є кошти статутного капiталу Держмолодьжитла. Завдяки реалiзацiї цiєї програми вдалося забезпечити житлом 168 родин учасникiв АТО/ООС.
Також фонд спiльно з органами мiсцевого самоврядування реалiзує низку програм, у тому числi для вiйськових. На 1 листопада дiють 27 регiональних i мiсцевих програм забезпечення житлом вiйськових/ветеранiв/учасникiв ООС за рахунок мiсцевих бюджетiв. За цим напрямком забезпеченi житлом 846 родин вiдповiдної категорiї.
“Зважаючи на гостроту житлового питання для українцiв, якi боронять рiдну землю, Держмолодьжитло працює задля збiльшення рiвня фiнансування житлових програм. Адже житло – це базова потреба людини”, – зазначив Микола Марчук.
У цiй роботi фонд розраховує на пiдтримку активних громадських iнституцiй i небайдужих громадян.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, на пiдставi наданих пiд час спiлкування iнформацiї i пропозицiй органiзатори напрацюють звiт з описом поточного стану справ, проблематикою i варiантами вирiшення проблемних питань. Також буде сформульовано комплексне бачення необхiдних змiн до державної полiтики щодо ветеранiв i членiв їхнiх сiмей.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *